Henri Reuchlin

Henri Reuchlin • Biersommelier

Wat is een blond eigenlijk? Heel veel bieren zijn blond, van pils tot tripel en IPA. Toch is blond een echt biertype. Als je het heel precies wilt omschrijven spreek je over ‘Belgisch Blond’. Want in België liggen de wortels van dit bier. Blond is een relatieve nieuwe uitvinding. Zo rond het midden van de vorige eeuw kwamen de eerste blondjes op de markt. Belgische brouwers zochten naar een biertype om het gat tussen pils en de zwaardere bieren, zoals tripel, te vullen. En dus vonden ze blond uit, het lichtere zusje van de populaire tripel. Tripel heeft zo rond de acht tot negen procent alcohol, blond houdt het bij 6%, een procentje meer dan pils.

In smaak is die familieband met tripel makkelijk te herkennen. Het bier is licht zoetig met een subtiel aroma dat aan geel fruit zoals perziken, banaan of mango doet denken. Het is zeker niet bitter. Eigenlijk hetzelfde smaakprofiel als tripel, maar dan lichter. Soms heeft blond een nagisting op fles, maar de versies van de bekende abdijmerken zijn kraakhelder en schitteren in de lentezon. Het beste drink je het uit een kelkglas. Vanwege die familieband met tripel wordt blond vaak in het rijtje met de bekende Belgische abdijbieren gezet: dubbel, tripel en quadrupel. Blond is dan de lichtste van het kwartet.

Toch wordt het bijna nooit een ‘enkel’ genoemd. Daar is een goede reden voor. In de oude kloostertraditie was ‘enkel’ het bier dat de monniken aan tafel dronken. Het was een tafelbier met een heel laag alcoholpercentage. Het heet ook wel ‘refterbier’. De refter is de eetzaal in een abdij. Pelgrims en belangrijke gasten konden naast het refterbier ook een zwaarder bier krijgen: een dubbel. Blond is te zwaar om ‘enkel’ genoemd te worden. De brouwers kozen voor ‘blond’, wat een natuurlijk een tamelijk goede beschrijving van de kleur is.

Hoewel de vertaling dicht bij elkaar komt is pale ale een heel ander biertype dan blond. Zoals de naam al doet vermoeden is dit bier oorspronkelijk gebrouwen in de Engelse traditie, maar tegenwoordig zie je veel Amerikaanse varianten en deze zal dus veel hoppiger zijn. Pale ale heeft een aroma van citrus met een duidelijk bittertje.

Blond, Enkel, Lentebock, Tripel, Pale Ale? Snap jij het allemaal nog? Dit voorjaar vertellen we je alles over deze biertypen in de trainingen “Lente- & zomerbieren’!

Zoek een les ‘lente- & zomerbieren’ bij jou in de buurt!

Koop het boekje ‘Lente- & zomerbieren’

Volg ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van allerlei nieuws en weetjes over bier! Hieronder vindt je alvast de samenvattende factsheet over Blond!

Samenvatting Factsheet Blond BierTalent