Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Er is geen bierkaart in Nederland waar dit biertype niet op staat, en dat is niet voor niets. Als je voor de enorme groei van speciale bieren in Nederland op een gemiddelde bierkaart keek, stonden er vaak slechts enkele opties op: Pils, speciale belge (amber), blond, dubbel en tripel. Tegenwoordig worden deze biertypen, en dus ook dubbel, aardig ondergesneeuwd door de enorme diversiteit aan bieren die door grote en kleine brouwerijen worden gebrouwen. Zonde, want eigenlijk is dubbel een prachtig, klassiek biertype.

Moeder van de abdijbieren

Er gaan vele mythes en verhalen over dubbel. Feit blijft dat de eerste brouwerij die haar bier dubbel noemde, de trappistenbrouwerij van Westmalle was. Al sinds 1856 brouwen de monniken een bier naast hun bestaande refterbier. In 1926 passen ze de receptuur aan. De hoeveelheid mout die wordt gebruikt ten opzichte van het oorspronkelijke recept verdubbeld. Zie hier, de naam dubbel is geboren. Deze benaming zag je ook terug in de opslag van het bier. Bier werd vroeger veelal in houten vaten opgeslagen. Omdat men vaak niet kon lezen of schrijven, werd met kruizen op de vaten aangegeven welk bier er in zat. Het ‘simpele’ refterbier werd met één kruis aangegeven, op een vat dubbel werden twee kruizen gezet. Hoeveel kruizen er op een vat tripel stonden laat zich raden…

Westmalle Dubbel

Rijpe smaken, karameltonen en aangenaam fruitig

Met gemiddeld 6,0% tot 7,5% alcohol is dubbel dus een wat zwaarder biertype dan een doordrinkbaar witbier of pils. Het is een volmondig bier, maar toch toegankelijk en zacht. De kleur krijgt het vanwege het gebruik van donkere, karamelmouten. De suikers die in deze mout zitten geven het tevens het zoetige karamelkarakter dat een dubbel zo typeert. Een klassieke Belgische dubbel heeft daarnaast vaak aroma’s van rijp geel en rood fruit en soms wat toffee.

‘Trappistje met’

Voornamelijk beneden de rivieren wordt vaak gewoon een ’trappistje’ besteld. Men bedoeld in dit geval een dubbel van een trappistenbrouwerij. Sommigen voegen hier ‘met’ aan toe, alsof het een frietje betreft. Er wordt dan gevraagd om een scheutje grenadine, zodat het fruitige karakter van het bier een extra boost krijgt. Wij bij BierTalent vergelijken dit een beetje met een citroentje in je witbier. Als de brouwer het er graag in had gewild, dan had deze het er wel in gedaan. Máár; bij het proeflokaal van de trappisten van La Trappe kan je het wel bestellen. Ze rekenen dan wel €0,25 boete. Kun jij een alternatief bedenken waarin deze extreme fruitigheid als van nature in het bier is toegevoegd door de brouwer? Stel dit eens voor als alternatief wanneer jouw volgende gast een ’trappistje met’ besteld.

Bovenstaande afbeelding is een samenvatting van factsheets die in het BierTalent lesmateriaal gebruikt worden. Praktische en bruikbare informatie waarmee je de gast van goed advies kan voorzien. Meer leren over dubbel en aanverwante biertypen? Bestel nu ons lesboekje ‘Klassieke & moderne biertypen’. Hierin nemen we je mee in de wereld van biertypen, hun belangrijkste kenmerken en hoe ze zijn ontstaan. Ook leren we je deze kennis te vertalen naar jouw gasten.