Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Bijna honderd jaar, zo oud is het biertype tripel. In 1932 komt het eerste bier op de markt met die naam: Witkap Tripel. Dit bier kan je kunnen beschouwen als het eerste abdijbier, oftewel een bier dat in de kloostertraditie wordt gebrouwen, maar niet persé door een kloostergemeenschap zelf. In 1934 brengen de monniken van Westmalle hun eigen tripel op de markt, maar nog niet onder die naam. Het wordt gebrouwen als ‘superbier’ ter ere van de nieuwe brouwerij in het bekende trappistenklooster. De brouwerij krijgt in 1956 een opknapbeurt, wat de kwaliteit van de bieren verder ten goede komt. Tegelijkertijd passen de monniken de receptuur van het superbier iets aan. Vanaf dat moment krijgt het bier de naam Westmalle Tripel.  Tegenwoordig wordt dit gezien als de moeder aller tripels en is dit bier hét voorbeeld voor dit biertype.

Bovengistend, zwaarder genietbier

Soms maken we gekscherend wel eens onderscheid tussen ‘gietbier’ en ‘genietbier’. Maar als er één genietbier is dat je zeker niet moet gieten dan is het wel tripel. Met 7,5% tot 9,5% alcohol is het met recht een zware jongen te noemen. Een tripel hoort (licht) bitter te zijn, vol zoet en mag ook best licht alcoholisch overkomen. Als je aan een tripel ruikt verwacht je tonen van geel fruit, die van de gist afkomstig zijn. Daarnaast geurt een tripel vaak bloemig en soms ook wat kruidig. Het is een volmondig bier en vaak wat hoger in koolzuur. De kleur van tripel is blond tot donkerblond. Om het bier perfect tot zijn recht te laten komen schenk je het niet te koud, zo rond de 8°C tot 12°C.

Dubbel & tripel geeft Trubbel

Huh, wat?! Jazeker. In het ‘officiële’ café van de Westmalle abdij, dat simpelweg Café Trappisten heet, doen ze iets bijzonders. Een klassieke Westmalle bokaal wordt half ingeschonken met de Westmalle Tripel, en vervolgens wordt het glas verder gevuld met Westmalle Dubbel van de tap. Een traditionelere biermix kun je niet bedenken. Het resultaat? Niet zo zwaar en sterk als een tripel, maar meer ‘bite’ dan de dubbel. Een verrassend lekkere combinatie die de moeite waard is om zelf een keer te proberen, of je gasten te laten testen. Proost!

Samenvatting Factsheet Tripel BierTalent

Bovenstaande afbeelding is een samenvatting van factsheets die in het BierTalent lesmateriaal gebruikt worden. Praktische en bruikbare informatie waarmee je de gast van goed advies kan voorzien. Meer leren over tripel en aanverwante biertypen? Kijk snel op de agenda voor een les bij jou in de buurt!