Henri Reuchlin

Henri Reuchlin • Biersommelier

Maart is voor mij een feestmaand. Niet alleen omdat ik dan jarig ben, maar ook omdat je overal voelt en proeft dat de lente in aantocht is. Sterker nog, weerkundigen kunnen niet wachten en laten de (meteorologische) lente al op 1 maart in gaan. Mensen met meer zelfbeheersing wachten tot 20 maart als de zon boven loodrecht boven de evenaar staat.

De lente heeft van oudsher ook z’n eigen bier. In Frankrijk is dat Bière de Mars, in Duitsland Märzen en Maibock en in Nederland Meibock. Om commerciële redenen is de naam meibock in Nederland verloren gegaan. Lentebock kun je niet alleen in mei, maar ook in maart, april en juni verkopen.

De traditie van lentebieren gaat terug naar de tijd dat de brouwer nog weinig hulpmiddelen tot z’n beschikking had om bier te brouwen. Uit ervaring wist hij (of zij) dat de kans op zuur bier groter werd, naarmate de buitentemperatuur hoger werd. Daarom brouwde hij in het voorjaar een bier dat wat zwaarder in alcohol is, zodat het tot in de zomer goed zou blijven. Alcohol werkt als een soort natuurlijk conserveermiddel, net als de hop overigens. In Beieren bestond er zelfs wetgeving die het de brouwers verbood om tussen 23 april en 29 september bier te maken. Naast de bescherming van de kwaliteit van het bier had dit verbod nog een paar andere voordelen. Zo kwamen brouwersknechten vrij om te helpen bij het zware werk, precies in de maanden dat het land bewerkt moest worden. Verder was brouwen in die tijd een brandgevaarlijke bezigheid. Door in de warme en droge maanden brouwerijen stil te leggen, werd het risico op stadsbranden ingeperkt.

Het woord bock in lentebock heeft overigens niets met lammetjes te maken. De naam komt van oorsprong uit het Beieren. Volgens overlevering was het bier uit het Duitse stadje Einbeck zo goed, dat het een speciale status kreeg, dat van topklasse bier. In het lokale dialect werd Einbecker bier verbasterd tot ein bockbier, het beste bier van de brouwer. Duitse brouwers die aan het eind van de negentiende eeuw naar Nederland kwamen, namen de kennis van bockbier mee.

We zijn weer fris gestart met nieuwe BierTalent trainingen.
Natuurlijk staat in diverse steden het thema ‘Lente- & zomerbieren‘ weer op het programma! Deze wordt gegeven in Breda, Maastricht, Amsterdam en Rotterdam!

Bekijk De training Lente- & zomerbierenSamenvatting Factsheet Lentebock BierTalentVolg ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven over bier!