Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Eerder plaatste we een quizvraag over NEIPA. Naar aanleiding van deze quizvraag ontvingen we veel vragen over de benaming New England IPA.

Met de zomer in aantocht kijken we vandaag naar dit biertype die sterk in populariteit is toegenomen. Met de populariteit van IPA (India Pale Ale) zien we steeds meer sub-typen verschijnen. De New England IPA (NEIPA) is er daar dus een van.

Zoals je leert in onze les klassieke en moderne biertypen ontstaan biertypen vaak vanuit regionaliteit. Vroeger omdat er nou eenmaal bepaalde wetgeving was (bijv. het Reinheitsgebot) of omdat bepaalde grondstoffen goed voorradig waren. Heden ten dage ontstaan nieuwe biertypen omdat brouwers hun creativiteit los laten en zich willen onderscheiden.

De gemiddelde IPA zoals deze momenteel populair is, is eigenlijk een American IPA, omdat deze in de VS is ontstaan als afgeleidde van de Engelse variant. Sterker nog, specifieker wordt hij West-coast IPA genoemd, omdat de craft-scene in de VS zich vanaf de jaren 70 aan de westkust van de Verenigde Staten sterk ontwikkelde.

Een fruitmand in een glaasje

En zo was er in 2013 brouwerij The Alchemist die hun Heady Topper op de markt brachten. Een bijzonder IPA, vanwege zijn troebele karakter, maar daarnaast ook focus op tropische fruitigheid die doet denken aan een fruitmand. Verder is bijzonder dat de hop tijdens het brouwen op een dusdanige manier wordt toegevoegd (middels dry-hopping), dat er bijna geen hopbitterheid aan het bier wordt afgegeven. Anders dan de eerder genoemde Amerikaanse IPA dus.

New England IPA is geboren

Waarom vertellen we dit verhaal van de Alchemist? Hun Heady Topper was na de lancering zo populair, dat brouwerijen in de omgeving zich lieten inspireren door dit bier. Waar vinden we The Alchemist? In de staat Vermont, in het noord-oosten van de states. En deze staat vormt samen met omliggende staten zoals Massachusetts de regio New England. Een nieuw biertype was geboren: New England IPA.

Wist je dat het biertype Quadrupel op een soortgelijke manier is ontstaan? Je leest het in de blog over Barley-wine versus Quadrupel.

 

NEIPA, Brut IPA, Black IPA, Double IPA, Tripel IPA, Session IPA, allemaal India Pale Ale’s, maar snap jij het verschil nog? We leggen het je uit in onze les over klassieke & moderne biertypen en in bijbehorend lesboek!

Zoek een les ‘Moderne en klassieke biertypen’ bij jou in de buurt!

Koop het boekje ‘Moderne en klassieke biertypen’

Volg ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van allerlei nieuws en weetjes over bier!