Het is er tijd voor: winterbier! Of moeten we zeggen, winters bier? Wat een winterbier is, staat open voor discussie, want winterbier is geen goed gedefinieerd biertype. Je hebt winterbieren in soorten en maten, afhankelijk van bijv. het land waar het bier gebrouwen is. Ook de smaak van de brouwer speelt natuurlijk een rol. Dat maakt het ook mooi, want zo kun je naar hartenlust variëren. Sommige brouwers noemen kun bier dan vervolgens ‘Winterbier’, andere geven een winters bier een andere naam.
Er zijn wel een paar grote lijnen te schetsen. Dubbels, porters en quadrupels passen prima bij deze tijd van het jaar. Bij veel typische winterbieren ondersteunt de brouwer die aroma’s door extra kruiden en specerijen te gebruiken zoals kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, steranijs of zoethout. Die bieren doen daarmee denken aan speculaas of pepernoten – niet toevallig de koekjes die we met het winterse Sinterklaasfeest associëren.
Een eigenschap die veel, maar niet alle, winterbieren delen is het hogere alcoholgehalte. De warmte van iets meer alcohol is een prima tegenhanger voor het gure weer buiten. Imperial stout, weizen-dubbelbock, het zijn allemaal zwaardere bieren die juist nu uitstekend smaken. Zo zijn er dus veel biertypen die je winters bier zou kunnen noemen, maar zijn sommige bieren met recht een echt winterbier!
Maar die warmte kun je ook op een andere manier in je bier krijgen. Letterlijk, door het bier te verwarmen. Eén van de leukste voorbeelden is glühkriek of gloeikriek, de bierige tegenhanger van glühwein. Gloeikriek kun je kant en klaar kopen, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Giet wat flesjes kriek in een pan en voeg een kaneelstokje en een sinaasappel toe waarin je enkele kruidnagels geprikt hebt.
Verwarm het bier langzaam. Het bier hoeft niet te koken. Gebruik wel een grote pan, want het bier gaat behoorlijk schuimen als het warm wordt. Laat de sinaasappel en kaneel minimaal een halfuurtje trekken. Serveer het gloeibier in een (glazen) mok. Je kunt het bier eventueel met wat rietsuiker op smaak brengen. Dat is pas een winters bier!
Deze blog werd geschreven omdat we net een reeks trainingen van herfst- & winterbieren achter de rug hebben. Vele horeca-medewerkers zijn geïnspireerd om gasten ook in de gure maanden perfect bieradvies te geven. Heb je de training gemist? Je kunt thuis ook aan de slag met jouw bierkennis!