Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Op onze Instagram en Facebook delen we met regelmaat informatieve quizvragen over diverse thema’s. Quizvragen die inzicht geven over bier, je beter advies laten geven aan gasten of die resulteren in leuke feitjes en weetjes.

In deze blog geven we je antwoord op de vraag:

Quizvraag - Waar ligt in NL de grenswaarde voor alcoholvrij bier - BierTalent

Net als de afgelopen jaren zal ook komend seizoen het aandeel alcoholvrije en -arme bieren blijven toenemen. De gast van vandaag gaat steeds bewuster om met het alcoholgebruik en brouwers spelen daar uiteraard op in. Steeds meer brouwerijen komen met bieren die geen of weinig alcohol bevatten. Maar wanneer mag je een bier in Nederland eigenlijk alcoholvrij noemen? Wel zo handig om te weten als je de gast correct wil informeren.

Onze eigen Henri schreef eerder al een blog over ‘Dry january‘ waarin hij dit onderwerp aanhaalt. Als Nederlandse brouwer mag je een bier alcoholvrij noemen als het bier maximaal 0,1% alcohol bevat. Dat komt omdat heel veel natuurlijke producten uit zichzelf een heel klein beetje alcohol kunnen bevatten: van appelsap tot bananen. Ieder land heeft echter haar eigen regels, zo mag een brouwer in België alcoholvrij op het etiket zetten wanneer het bier tot 0,5% alcohol bevat. Hetzelfde geldt voor Duitsland. Als het bier vervolgens in Nederland wordt verkocht mag het toch alcoholvrij op het etiket hebben staan. Zo kan het dus zijn dat een Nederlandse brouwerij, een bier in België laat brouwen met 0,5% alcohol, en het vervolgens in Nederland op de markt brengt terwijl er alcoholvrij op het etiket staat. Als het bier in Nederland gebrouwen wordt mag dat dus niet, maar mag je het tot 1,2% alcoholarm noemen.

Het antwoord op de quizvraag is dus antwoord b, maar er zijn manieren om dit een beetje te omzeilen als brouwer. voor jouw gast hangt het af van de reden waarom iemand geen alcohol wil drinken. Is iemand zwanger, of drinkt jouw gast om een andere reden helemaal geen alcohol, dan is het goed om te wijzen op het feit dat sommige alcoholvrije bieren toch een laag percentage alcohol bevatten. Drinkt een gast geen alcohol omdat deze om wat voor reden dan ook nog fris moet zijn, of niet aangeschoten wil raken, dan is een bier tot 0,5% vaak geen probleem. Het is wel goede service om de gast er wel netjes op te wijzen én te zorgen dat je van beide mogelijkheden wellicht iets te bieden hebt. Bieren waar de brouwer 0.0 op het etiket heeft gezet bevatten uiteraard helemaal geen alcohol.

Wil je meer tips & feitjes over bieren die belangrijk zijn voor jouw gast? Kom eens een les over ‘tappen & schenken’ bijwonen bij jou in de buurt!

volg een training ‘tappen & schenken’ bij jou in de buurt!

Je kunt ook thuis leren verder leren over bier. We hebben zes verschillende lesboekjes met verschillende thema’s!

Koop een lesboekje

Volg ons op Instagram en Facebook om met regelmaat nieuwe quizvragen te krijgen!