Henri Reuchlin

Henri Reuchlin • Biersommelier

De feestdagen zitten er weer op en bij veel mensen gaat het dan kriebelen. Het is tijd voor goede voornemens. Misschien hebben we wel teveel gegeten en gedronken de afgelopen tijd. Sommige organisaties spelen handig op ons schuldgevoel in door de campagne ‘dry january’ te lanceren. Een maand waarbij je droog staat, dat wil zeggen, geen alcoholhoudende dranken drinkt.

Dry January - BierTalent

Ik zal het maar bekennen: bij mij heeft ‘dry january’ precies 66 uur en één kwartier geduurd. Toen heb ik een heerlijk blik IPA open getrokken. De weersverwachting voor de rest van de maand is: droog met af en toe een bui. Vooral aan het eind van de week kan het nat zijn. Ik zal ongetwijfeld niet de enige zijn die het niet droog houdt deze maand. Van de kantinedame van een bedrijf waar ik ooit werkte hoorde ik dat ze begin januari de kroketten drie weken lang door appels verving. Daarna is het gedaan met de ‘goede’ voornemens van de meeste mensen. Blue monday, de ongezelligste dag van het jaar is niet voor niets de derde maandag van januari. Je realiseert je dat de goede voornemens niet lukken en het weer is nog steeds grauw en grijs.

De droge maand is bij uitstek een moment dat we veel aandacht hebben voor alcoholvrij bier. Gelukkig is de smaak daarvan met sprongen vooruit gegaan in de afgelopen jaren. Er is inmiddels zoveel keuze dat StiBON-biersommelier Frits Dunnink er een heel boek over publiceerde, waarin hij ruim honderd alcoholvrije bieren beschrijft. Om alcoholvrij bier te produceren zijn er twee routes die de brouwer kan volgen. Of hij gebruikt een gist die zo getraind is, dat hij nauwelijks alcohol produceert, of hij haalt de alcohol die gevormd is, later uit het bier. In beide gevallen is het de kunst om wel de alcohol uit het bier te halen, maar niet de lekkere smaken. Eenvoudig is dat niet, zoals je bij sommige alcoholvrije bieren nog kunt proeven.

En dan is er nog een gek weetje. Wist je dat Nederland de strengste wetgeving van Europa heeft? In Nederland mag alcoholvrij bier niet meer dan 0,1% alcohol bevatten. In België en Duitsland is dat 0,5%. Dat lijkt een futiliteit, maar voor de smaak is dat een wereld van verschil. Als het bier in Duitsland of België gebrouwen is, dan mag het ook in Nederland als alcoholvrij verkocht worden. Zelfs als het meer dan 0,1% alcohol bevat. Nederlands bier moet dan alcoholarm heten. Heel gek. Waarom de meeste landen een grens van 0,5% hanteren? Dat komt omdat heel veel natuurlijke producten uit zichzelf een heel klein beetje alcohol kunnen bevatten: van appelsap tot bananen. Sterker nog, de microben in ons eigen darmen kunnen suiker omzetten in een klein beetje alcohol. Er bestaat zelfs een zeldzame aandoening waarbij het lichaam zoveel alcohol aanmaakt, dat je aangeschoten raakt. Het heet het auto-brouwerij syndroom. Probeer het dan maar eens droog te houden!

 

Heb je altijd al meer willen leren over het brouwproces van bier? Ons lesboekje over het brouwproces legt alles in duidelijk termen uit!

Koop het boekje brouwproces!

Volg ons op Instagram en Facebook om als eerste te weten van nieuwe blogs en antwoord te krijgen op de leukste bier-weetjes!