Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Op onze Instagram en Facebook delen we met regelmaat informatieve quizvragen over diverse thema’s. Quizvragen die inzicht geven over bier, je beter advies laten geven aan gasten of die resulteren in leuke feitjes en weetjes.

In deze blog geven we je antwoord op de vraag:

Quizvraag - Bij welk bier schenk je het bezinksel in de fles altijd mee - BierTalent

Veel bieren hebben bezinksel onderin de fles. Dit bezinksel kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het bier ongefilterd is. De troebeling komt dan voort uit het brouwproces en geeft extra veel smaak een het bier! Ook kan het zijn dat de brouwer heeft gekozen voor nagisting op fles. In dit geval zit er nog gist in de fles, die bij het bewaren naar de bodem van de fles zakt.

Weizen is een typische bierstijl die ongefilterd is. De troebeling zorgt voor een volmondig karakter dat je graag wilt in een weizen. Maar een weizen behoeft ook een speciaal schenkritueel. Door dit schenkritueel is het gehele bier troebel en weet je zeker dat je iedere druppel smaak in het glas weet te krijgen! Je schenkt hierbij dus altijd het bezinksel mee als je een weizen uitschenkt.

Bij bieren met nagisting op fles is het een ander verhaal. De gist die naar de bodem is gezakt heeft een karakteristieke smaak, maar ook zonder de gist is her bier al verrukkelijk! Het is een kwestie van smaak of je de gist in je glas wilt, dus vraag altijd even aan de gast of je deze mag meeschenken of in het flesje laat zitten. In de betere biercaf√©’s serveren ze een mini glaasje naast het bier, om hier de gist in uit te schenken. Zo kan de gast zelf bepalen om deze toe te voegen of zelfs los te drinken. Wat een belevenis!

Wil je meer tips & feitjes over bieren die belangrijk zijn voor jouw gast? Kom eens een les over ‘tappen & schenken’ bijwonen bij jou in de buurt!

volg een training ‘tappen & schenken’ bij jou in de buurt!

Je kunt ook thuis leren verder leren over bier. We hebben zes verschillende lesboekjes met verschillende thema’s!

Koop een lesboekje

Volg ons op Instagram en Facebook om met regelmaat nieuwe quizvragen te krijgen!