Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Op onze Instagram en Facebook delen we met regelmaat informatieve quizvragen over diverse thema’s. Quizvragen die inzicht geven over bier, je beter advies laten geven aan gasten of die resulteren in leuke feitjes en weetjes.

In deze blog geven we je antwoord op de vraag:

Quizvraag - Welke smaken voegt een bourbonvat toe aan een houtgerijpt bier - BierTalent

Door een bier te laten rijpen op een gebruikt vat krijg je een extra complexiteit in het bier. Eigenlijk lenen vooral zwaardere bieren zich hiervoor, die een wat hoger alcoholpercentage hebben. Biertypen zoals tripel, quadrupel en imperial stout lenen zich hier bijvoorbeeld goed voor. Bourbon is een soort Amerikaanse whisky. Vandaar dat de vaten een whiskysmaak afgeven. De vanille en karamel komen uit het hout dat voor het vat gebruikt is. De aroma’s van bessen en rood fruit vind je terug bij bieren die op een wijnvat gelegen hebben. Kruiden komen van vaten waar een kruidendrank als Berenburg op heeft gerijpt.

Zie jij de wir-war van biertypen, -stijlen en soorten niet meer? Wij hebben een training over klassieke & moderne biertypen ontwikkeld waarin we je alles leren! Vanaf maart/april hervatten we alle trainingen weer!

Zoek een les ‘Moderne en klassieke biertypen’ bij jou in de buurt!

Je kunt ook thuis leren over vatrijping en alle andere weetjes over klassieke en moderne biertypen.

Koop het boekje ‘Moderne en klassieke biertypen’

Volg ons op Instagram en Facebook om met regelmaat nieuwe quizvragen te krijgen!