Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Op onze Instagram en Facebook delen we met regelmaat informatieve quizvragen over diverse thema’s. Quizvragen die inzicht geven over bier, je beter advies laten geven aan gasten of die resulteren in leuke feitjes en weetjes.

In deze blog geven we je antwoord op de vraag:

Quizvraag - Wat zorgt voor de zure smaak van een sour - BierTalent

De ene sour is de andere sour niet. Sour is geen biertype, maar een benaming om aan te geven dat een bier een licht zurig tot zuur karakter heeft. Een Oude Geuze kan je bijvoorbeeld scharen onder de sours, maar ook een Berliner Weisse of Gose.

Één dingen hebben alle sours gemeen. Het fris-zure karakter wordt gerealiseerd door gisten en bacteriën. Door deze in meer of mindere mate gecontroleerd los te laten op je brouwsel, zal het eindproduct verzuren. Soms een licht fris zuurtje (bijv. bij Berliner Weisse), soms extreem zuur (Zoals een gemiddelde Oude Geuze). Ook het gebruik van tarwe geeft een licht zuurtje. Hop kan wel een aroma van citrusfruit geven, maar zorgt niet voor een zure smaak.

Meer weten over zure bieren? In de training ‘klassieke & moderne biertypen’ vertellen we je alles over de trend in zure bieren.

Sours zijn vooral populair in de lente en de zomer. Wil jij jouw gasten ook perfect advies kunnen geven? Meld je dan nu aan voor een training lente- & zomerbieren bij jou in de buurt! Kijk snel op de agenda van de volgende steden:

BREDA

Amsterdam

rotterdam

Maastricht

Je kunt ook thuis leren verder leren over bier. We hebben zes verschillende boekjes met verschillende thema’s!

Koop een boekje

Volg ons op Instagram en Facebook om met regelmaat nieuwe quizvragen te krijgen!