Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Op onze Instagram en Facebook delen we met regelmaat informatieve quizvragen over diverse thema’s. Quizvragen die inzicht geven over bier, je beter advies laten geven aan gasten of die resulteren in leuke feitjes en weetjes.

In deze blog geven we je antwoord op de vraag:

Quizvraag - Wanneer is afschuimen niet echt noodzakelijk - BierTalent

In de Nederlandse biercultuur zijn we gewend dat er een mooie, visueel aantrekkelijke schuimkraag op ons pils zit. Afschuimen is een wezenlijk onderdeel om deze schuimkraag stevigheid te kunnen geven, wat dit biertype van zichzelf niet perse heeft. Bij het tappen van vele andere biertypen, maar ook als je bier uit een flesje schenkt is afschuimen niet perse noodzakelijk, of soms zelf onzinnig. Sommige bieren hebben van zichzelf een mooie stevige schuimkraag, bijvoorbeeld weizen en IPA. Deze bieren hebben geen hulp nodig door het af te schuimen.

Maar waarom willen we eigenlijk zo’n schuimkraag? Naast dat het er mooi uit ziet, heeft een schuimkraag als functie het bier te beschermen tegen zuurstof. Bieren met een lage smaakintensiteit, zoals pils, is dit heel belangrijk. Bij andere biertypen is de invloed van zuurstof veel minder, zoals bijvoorbeeld quadrupel.

Eigenlijk is dus alleen antwoord d pure onzin, alle andere antwoorden zijn een beetje goed!

Wil jij altijd het perfecte bier kunnen tappen, of het nou een pilsje is of een ander biertype? Wil jij het ook perfect kunnen uitschenken?

volg een training ’tappen & schenken’ bij jou in de buurt!

Je kunt ook thuis leren over de perfecte schenktechniek, de ideale schenktemperatuur en al het andere dat komt kijken bij een perfect geschonken glas bier.

Koop het boekje ’tappen & schenken’

Volg ons op Instagram en Facebook om met regelmaat nieuwe quizvragen te krijgen!