Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Op onze Instagram en Facebook delen we met regelmaat informatieve quizvragen over diverse thema’s. Quizvragen die inzicht geven over bier, je beter advies laten geven aan gasten of die resulteren in leuke feitjes en weetjes.

In deze blog geven we je antwoord op de vraag:

Quizvraag - Waarom heeft bier eigenlijk zo'n mooie schuimkraag - BierTalent

Enig inzicht in hoe het brouwproces werkt is bij het beantwoorden van deze vraag wel van belang, maar om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Alle antwoorden zijn goed, oftewel het juiste antwoord is antwoord D 😉.

Om überhaupt schuim te krijgen op je bier heb je koolzuur nodig. Dit koolzuur wordt bij bier geproduceerd door gist. Tijdens de vergisting verorberen gistcellen de suikers die in het brouwproces zijn gecreëerd. Ze produceren hierbij niet alleen alcohol, maar ook koolzuur!

Vervolgens heeft dit koolzuur structuur nodig om te kunnen blijven staan, om stabiele belletjes te vormen als het ware. Deze structuur krijgt het door eiwitten. Hoe meer eiwitten, hoe steviger het schuim kan blijven staan. Deze eiwitten komen veelal uit de granen die gebruikt worden. Gemoute gerst heeft een perfecte hoeveelheid eiwitten, maar tarwe heeft nog nét iets meer. Het is om deze reden dat het biertype weizen bijv. een extra stevige schuimkraag heeft.

Echter, ook hop bevat eiwitten. Als je meer hop toevoegt, krijg je dus ook een stevigere schuimstabiliteit! Missen we zowel eiwitten uit de mout als eiwitten uit de hop, dan zal er een weinig stabiele schuimkraag ontstaan welke ook snel weer verdwijnt. Weet jij een goed voorbeeld van zo’n biertype?

Wil je meer leren over het brouwproces? Volg de training ‘brouwproces’ bij jou in de buurt!

volg een training ‘brouwproces’ bij jou in de buurt!

Je kunt ook thuis leren verder leren over bier. We hebben zes verschillende lesboekjes met verschillende thema’s!

Koop een lesboekje

Volg ons op Instagram en Facebook om met regelmaat nieuwe quizvragen te krijgen!