Is quadrupel een biertype? Dat is misschien wel de lastigste vraag om te beantwoorden, laten we eerst eens kijken wat wij je vertellen over biertypen in onze trainingen:
“Er bestaan duizenden verschillende bieren. Een duidelijke indeling is gewenst om daar je weg in te kunnen vinden. Een veelgebruikte manier is om bieren in te delen in biertypen, zoals witbier, pils of stout. Biertypen geven duiding in het bierlandschap. Je weet ongeveer wat je gast wil, als die om een bepaald biertype vraagt. Maar zelfs van biertypen zijn er veel, een stuk of honderd. Daarvan behandelen we degene die in de Nederlandse horeca het populairst zijn. Dat zijn er ongeveer twintig.
In Nederland zijn we gewend om bier in te delen in twee groepen; pils en speciaalbier. Eigenlijk noemen we alles wat geen pils is speciaalbier. Best wel gek, want in andere landen is dat niet zo. Al het bier is speciaal. Pils is een biertype, net zoals tripel en witbier dat zijn. Voor ons is het ene biertype net zo speciaal als het andere. Het woord speciaalbier kom je dan ook niet tegen in de stof. Je komt de termen bierstijlen, biersoorten of bier-typen tegen. Hiermee wordt over het algemeen hetzelfde bedoeld. Bij BierTalent gebruiken we de term biertype.
Wat is een biertype?
Een biertype is een groep bieren die voldoen aan de volgende drie voorwaarden:
- Ze lijken op elkaar: ze komen in smaak, aroma en uiterlijk overeen
- Ze zijn op dezelfde manier gemaakt, uit dezelfde grondstoffen
- Ze hebben soortgelijke eigenschappen (vergisting, bitterheid, koolzuur, etc.)
Biertypen zijn in Nederland nauwelijks wettelijk vastgelegd. De grens tussen het ene en het andere biertype is bijna nooit helder. Vandaar dat je er eindeloos over kunt ouwehoeren. Toch heeft iedereen een (vaag) idee wat je bij een bepaald biertype kunt verwachten.
Hoe komt zo’n biertype tot stand? Daar is geen vast recept voor. Oorspronkelijk werden bieren ingedeeld naar de plaats waar ze vandaan kwamen. Tegenwoordig spelen de grondstoffen en manier van brouwen een rol, naast de smaak.”
In het boek ‘Klassieke & moderne biertypen’ duiken we verder in het ontstaan van biertypen, maar het wordt dus eigenlijk bepaald door trends en door wat blijft hangen bij het publiek.
Het ontstaan van Quadrupel
Normaal gesproken gebruiken wij voor een biertype geen hoofdletter, maar quadrupel staat in bovenstaande kop wel met een hoofdletter. Dat komt omdat in 1991 La Trappe een nieuw bier op de markt bracht en dit bier Quadrupel noemde. Een mooie toevoeging op het tot dan toe bestaande assortiment van blond, dubbel en tripel. Zoals je een tripel kunt beschouwen als een upgrade van een blond bier, kon je de quadrupel die werd uitgebracht zien als een steviger broertje van de dubbel. Quadrupel was dus de naam van het bier, dat feitelijk een gerstewijn was. En Wat gebeurde er nou? Andere brouwerijen gingen de term quadrupel ook gebruiken om aan te geven dat ze een soortgelijk bier hadden gebrouwen. La Trappe probeerde dit nog wel een tijdje aan te vechten, andere brouwerijen gebruikten ten slotte hún naam. Tot ze zich realiseerden dat het feit dat andere brouwerijen jouw biernaam gebruiken als voorbeeld voor hun eigen bier, een groot compliment is. Jouw bier is een voorbeeld geworden voor vele anderen. Zo werd Quadrupel quadrupel. Van een biernaam werd het een biertype. En hoe definieer je dan dat biertype? Het is een gerstewijn geïnspireerd op de typische Belgische bieren, waar de typische Belgische gist een belangrijke rol speelt. Een Belgisch type gerstewijn dus. Een quadrupel is dus wél een gerstewijn, maar niet alle gerstewijnen zijn quadrupels.
Zoet, gedroogd fruit, licht bitter voor balans
Wat kun je verwachten als je een quadrupel besteld? Een complex bier van rond de 9% tot 12% alcohol. Door het gebruik van donkere mouten zal je een flinke hoeveelheid karamelzoetheid in het bier aantreffen en door het gebruik van Belgische gist zal je tonen van gedroogd, donker fruit aantreffen. Een licht bittertje zorgt voor de juiste balans waardoor het bier niet té zoet zal overkomen. Het is een echt genietbier waar je rustig voor gaat zitten. Schenk het vooral niet te koud, een graad of 10 tot 14 is perfect. Doordat het bier langzaam opwarmt terwijl je er van geniet, zal elke slok weer een andere complexiteit hebben. Een bier dat iedere slok weer verbaasd dus. In de samenvattende factsheet hieronder zie je alles duidelijk in één overzicht.
Heerlijk met een quadrupel
In onze training ‘Bier aan Tafel’ leren we je alle basics om iets lekkers te eten te combineren met prachtige bieren. Bij een stevige quadrupel wil je iets serveren dat hier goed tegenop kan. Het mag dus best complex zijn. Een flink gerijpte kaas zal de zoete complexiteit van het bier flink omhoog halen, of dit nou een klassieke oude kaas is, of een prachtige blauwader. En heb je wel eens een tosti op gemaakt met suikerbrood en blauwe kaas? Dat moet je eens proberen en er vervolgens een mooie quadrupel bij drinken. Een smaakbommetje dat zijn weerga niet kent!
Meer leren over zulke smakelijke combinaties? Meld je aan voor de training ‘Bier aan Tafel’!