Henri Reuchlin

Henri Reuchlin • Biersommelier

Gisteren presenteerde ABN AMRO een onderzoek waaruit blijkt dat de horeca jaarlijks 1,4 miljard euro verliest aan personeelsverloop. Het was groot nieuws in de media, en terecht. Wat een onwijs groot bedrag is dat! En wat gaat het om waanzinnig veel mensen in een branche die gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Het personeelsverloop in de horeca bedraagt veertig procent per jaar, veel meer dan in de meeste andere sectoren. Alleen de bollenteelt scoort met 43% nog slechter. Ter vergelijking, in de gezondheidszorg is de uitstroom nog geen zestien procent.

Naast factoren als salaris en werkdruk, noemt ABN AMRO ook het gebrek aan opleidingen en doorgroeimogelijkheden als redenen waarom het verloop van werknemers zo hoog is. De kosten van het aantrekken en inwerken van een nieuwe medewerker in de bediening schat de bank op € 15.000 per vacature. Dat is een boel geld. De kosten zitten niet alleen in de kosten van werving en inwerken van de medewerker zelf, maar ook in de gederfde inkomsten. Ervaren collega’s zijn immers tijd kwijt om de nieuwe medewerker wegwijs te maken.

personeelsverloop in horeca

Binden beter dan werven

Het aanbieden van leuke en leerzame opleidingen is een van de bouwstenen om het hoge personeelsverloop tegen te gaan. Met kennis van zaken doen medewerkers hun werk niet alleen efficiënter, maar ook met meer plezier. De opleidingen van BierTalent voorzien in de behoefte aan leuke, leerzame en interactieve opleidingen op het gebied van bierverzorging in de horeca. De kosten zijn een schijntje in vergelijk met de hiervoor genoemde kosten van het verlies van een medewerker. Een lesmodule kost € 70, en de totale leerbehoefte kan naar behoefte worden ingevuld uit het beschikbare aanbod van verschillende lesmodules. De lessen worden gegeven door ervaren StiBON-biersommeliers die hun sporen in de horeca ruimschoots verdiend hebben. De lessen zijn dan ook buitengewoon praktisch en de aangeboden kennis en vaardigheden zijn direct toepasbaar.

Een van de risico’s die ABN AMRO schetst, is dat medewerkers na het volgen van een opleiding aan hun lot worden overgelaten. Dat is zonde van alle moeite. Een belangrijk onderdeel van het lesprogramma van BierTalent is dat de deelnemers leren hun kennis over te brengen aan hun collega’s. Daarmee bespaart de werkgever niet alleen opleidingskosten, maar door het inbouwen van een moment van kennisoverdracht in de wekelijkse planning wordt de kennis ook actueel en levend gehouden. Het bevordert saamhorigheid in het team en dat is niet alleen prettig voor ondernemer en medewerker, maar bovenal voor de veeleisende gast.