Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Entree Magazine, een gerenommeerd horeca-vakblad, schreef als eerste over BierTalent.
Het originele artikel vind je hier.

Volle terrassen, gasten die speciaalbier willen, maar te weinig biertalent op de werkvloer? Met de nieuwe opleiding BierTalent, die helemaal is gericht op horecamedewerkers, heeft de horeca een nieuw wapen. Laat de bierliefhebbers maar komen.

Tekst: Gerard Molenaar Foto: Olger Kooring

BierTalent - Artikel Entree Magazine
V.l.n.r. Pepijn van der Waa, Bas Schampers en Henri Reuchlin bij Taplokaal Gist in Utrecht. Deze zaak van Jasper Borgdorff, Erik Lebbing en Manon de Graaf is nu ruim een jaar open en heeft 30 tapkranen en een keuken – een voorbeeld van het toenemende aantal horecazaken met een bierspecialisatie.

 

Praktische bieropleiding voor de horeca

Bier is hot en met name speciaalbier maakt al jaren een groei door. De consument is gewend aan een ruime keuze, ook in de horeca. Al die bieren hebben een eigen karakter en steeds vaker heeft de gast behoefte aan productinformatie of een goed advies. Maar waar is die medewerker met passie en bierkennis die bij die gast de juiste snaar raakt? De nieuwe opleiding BierTalent biedt horecaondernemers een betaalbare en flexibele manier om bierkennis én enthousiasme van de medewerkers te vergroten.

De mensen achter de opleiding, Henri Reuchlin, Pepijn van der Waa en Bas Schampers, zijn geen onbekenden in de bierwereld. Ze hebben allemaal een link met StiBON, bekend van de opleidingen tot bierambassadeur of biersommelier. Reuchlin is medeoprichter, coördinator en docent bij StiBON. Van der Waa en Schampers, beiden biersommelier en bierondernemer, zijn er docent en hebben een horeca-achtergrond. De nieuwe opleiding is ondergebracht in de BV BierTalent, maar heeft wel nauwe banden met StiBON.

Direct toepasbaar

De opleiding is als het ware een menukaart. Waar bij een traditionele cursus alle lessen moeten worden gevolgd om tot het leerdoel te komen, bestaat de opleiding BierTalent uit 6 nevengeschikte lesblokken. Schampers kwam met het idee van een cyclus in plaats van een lineaire opzet. Iedere les bestaat uit een introductie met basisuitleg. Daarna komt het thema aan bod, bijvoorbeeld Lente- en zomerbieren, waarbij steeds theorie en praktijk worden gekoppeld. Het derde, afsluitende deel is ‘kennis in de praktijk’. Dat is ontwikkeld voor interactie met collega’s, zodat binnen een horecazaak ook andere medewerkers meeprofiteren. Juist aan het delen van kennis met gasten en collega’s is veel aandacht besteed in de vorm van toegankelijk en aantrekkelijk lesmateriaal. Dit onderdeel, de toepassing op de eigen zaak, voorziet ook in voorbeelddialogen met gasten. Met behulp van een vragentrechter leert de cursist om tot een goed advies te komen. Het lesboek is handzaam, zodat het zo nodig achter de bar kan liggen als naslagwerk.

 

“Enthousiaste en opgeleide medewerkers verkopen meer bier”

 

BierTalent Lente- & zomerbieren - LesboekjePraktische oefeningen

BierTalent lanceert de opleiding (vanaf 21 mei) in Amsterdam en Breda en zal naar gelang de vraag ook in andere steden worden gegeven. Het moet organisch groeien, vinden de initiatiefnemers. Biersommeliers met horecaervaring, afkomstig uit de stad waar de opleiding wordt gegeven, verzorgen de lessen. Hierin spelen ook zeker de bierkaarten van de zaken waar de cursisten werken een rol. Voordat de lesmodule begint krijgen cursisten per mail de digitale versie van het introductiedeel, zodat ze niet helemaal zonder voorkennis naar de les komen. Veel praktische oefeningen, zoals samen met collega’s bieren proeven aan de hand van een vereenvoudigd proefformulier, zorgen voor interactie en zoals de initiatiefnemers verwachten ook inspiratie en plezier.

Strippenkaart

Zijn budgetten en personeelstekort juist geen barrières om medeweker op cursus te sturen? Reuchlin denkt het niet. “Je zou ook kunnen zeggen dat gebrek aan opleidingsbudget misschien wel een oorzaak is van personeelstekort. Als mensen opleidingen mogen volgen, bind je ze juist en motiveer je ze. Het hoort bij goed werkgeverschap.” Van der Waa meent: “Personeel dat zich gesteund voelt door de werkgever is een van de belangrijkste assets.” En budget hoeft geen probleem te zijn, want de kosten per module zijn laag. Wat de opleiding voor werkgevers nog aantrekkelijker maakt, is de flexibiliteit door het strippenkaartsysteem: iedere strip geeft een medewerker toegang tot een les. Wil je 3 seizoensmedewerkers naar de module Lente- en zomerbieren sturen? Dat is dan 3 strippen. “De ondernemer investeert dus niet in een cursus voor één medewerker. Dat betekent minder risico”, zegt Reuchlin. BierTalent maakt opleiden laagdrempelig en enthousiaste en opgeleide medewerkers verkopen meer bier. Daarvan zijn de initiatiefnemers overtuigd.

BierTalent

De 6 lesblokken van BierTalent bieden afzonderlijk direct toepasbare kennis en vaardigheden. Het gaat om de lesblokken:

BierTalent Lente- & zomerbieren - Lesboekje

– Lente- en zomerbieren
– Herfst- en winterbieren
– Het brouwproces
– Bierbehandeling: tappen en schenken
– Klassieke en moderne biertypen
– Bier aan tafel

Een losse les kost 70 euro excl. btw, de BierTalent Strippenkaartprijs (10 lessen voor de prijs van 9) is 630 euro.