Henri Reuchlin

Henri Reuchlin • Biersommelier

Het is herfst en dat betekent traditioneel tijd voor bockbier. Bockbier is een kastanjebruin bitterzoet bier, met aroma’s die doen denken aan caramel en zwarte thee. Een echt seizoensbier voor herfstdagen. De traditie van kastanjekleurig herfstbock is typisch Nederlands, maar ze is gebaseerd op een oude Beierse gewoonte. Het bier heeft wel iets weg van de Belgische Dubbel, maar de oorsprong is totaal anders.

Zo’n honderdvijftig jaar geleden werd het ondergistende pils in Nederland populair. Tot die tijd dronken we in Nederland vooral bovengistende bieren. De kennis om pils te maken kwam met Duitse brouwmeesters naar ons land. In die tijd heette dit nog de Beierse methode. Met de kennis van pils brachten ze nog een andere biertraditie met zich mee: die van het bockbier.

Bockbier is het bier dat de brouwers in München brouwen voor het begin van de vastentijd in februari. Het is een zwaar bier van hoge kwaliteit. De Nederlandse koopmansgeest zorgt ervoor dat het moment van de bockbierintroductie steeds vroeger geprikt wordt. Eerst van februari naar kerst, daarna van kerst naar begin december. Dan naar november en nog vroeger naar oktober. En zo is herfstbock een typisch Nederlandse traditie geworden.

Maar die traditionele herfstbock staat wel behoorlijk onder druk. Er zijn inmiddels zoveel seizoensbieren, collabs en andere biertypen, dat het bockbier er een beetje bleekjes bij afsteekt. Bovendien doet de klimaatverandering het bier ook geen goed. Het blijft steeds langer warm, echt herfstweer kun je op z’n vroegst eind oktober verwachten. Tegelijkertijd bestaat er de commerciële druk om het bier steeds vroeger op de markt te brengen. Wat dat betreft lijkt herfstbock wel op pepernoten. Zelfs als je er nog niet aan moet denken, staat het al op de schappen.

Laat je hierdoor overigens niet van het plan af brengen om een lekkere herfstbock te drinken als de regen tegen de ramen klettert en de tocht door het huis trekt. Herfstbock is een bier dat zich uitstekend leent om te verouderen. Sterker nog, na een jaartje in de kelderkast smaakt het vaak nog beter! Kortom, koop je herfstbock als je je korte broek nog draagt, en drink het een jaar later, terwijl de adem met wolkjes uit je mond komt. Je zult niet worden teleurgesteld.

Natuurlijk staat in diverse steden het thema ‘Herfst- & winterbieren‘ weer op het programma! Deze wordt gegeven in Breda, Maastricht, Amsterdam en Rotterdam!

Bekijk De training herfst- & winterbieren

Samenvatting Factsheet Herfstbock BierTalent

Volg ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven over bier!