Léon Rodenburg deed mee op het WK-biersommelier in München, in september 2022. In de finale mocht hij een Imperial Stout presenteren. We vroegen hem om eens te vertellen over zijn ervaring, daar op het podium!
“Daar stond ik dan op het podium, als finalist van het Wereldkampioen Biersommelier in München een paar weken geleden. De spanning was om te snijden. Na mezelf voorgesteld te hebben aan de jury en het publiek, reikte de hand van de organisator naar de koker met een grote nummer ‘3’ erop. Onder die koker stond het bier dat ik moest gaan presenteren, zonder voorbereiding. De koker werd opgetild en voilà, daar stond Samuel Smith’s Imperial Stout, een Imperial Stout van 7% alcohol, gebrouwen in Yorkshire, Engeland.
Mijn hersens beginnen te kraken, en terwijl ik begin te presenteren moet ik natuurlijk ook bedenken wat ik dan precies ga vertellen. Want wat weet ik van een Imperial Stout? In de basis is een Imperial Stout natuurlijk een Stout, maar dan een tikje sterker. En een Stout is dan weer een evolutie van de Porter, die in de 18e eeuw in de Londense havens werd gedronken door de havenwerkers (‘porters’) zoals het verhaal gaat. Het Engelse woord ‘stout’ betekent ‘dik’ of ‘zwaarlijvig’, dus als men een volmondige sterkere versie van de Porter zocht vroegen ze om een ‘Stout Porter’. Door de jaren heen groeide dit uit tot een stijl op zichzelf, die kortweg Stout wordt genoemd. Volgens die logica zou je de Imperial Stout dus eigenlijk een Imperial Stout Porter kunnen noemen, maar wellicht verwart dat de discussie.
In de geschiedenis rondom Imperial Stouts wordt er ook regelmatig een link gelegd met Rusland. Zo kom je Imperial Stouts ook nog wel eens tegen als Russian Imperial Stout (RIS), al is het verder dezelfde stijl. Er zijn documenten gevonden waaruit zou blijken dat Tsarina Catharina de Grote (1729-1796) in Rusland wel een stevig, donker bier luste. Volgens de verhalen exporteerden de Engelsen hun Imperial Stout daarom naar Rusland, en zo kwam het bier aan de naam Russian Imperial Stout. Maar de eerste vermeldingen van Imperial Porters en Stouts vind je in Engeland pas in de 19e eeuw, nadat Catharina al overleden is. Dan dronk ze dus iets anders dan Imperial Stout. Ook wordt er soms gesuggereerd dat de bieren sterker gemaakt werden, om zo de export naar Rusland te overleven. Een beetje zoals de IPA meer gehopt zou zijn om de bootreis naar India te kunnen maken. De huidige ontwikkelingen zorgen er ook voor dat mensen liever over Imperial Stout praten dan over Russian Imperial Stout. Dus ik doe dat ook.
Mijn presentatie op het WK mocht maar 5 minuten duren, dus ik moest snel verder nadat ik het bovenstaande in grote lijnen had uitgelegd. De volgende stap is het proeven. In een Imperial Stout verwacht je geroosterde aroma’s, zoals koffie, chocolade of soms karamel. Als het een barrel-aged variant betreft, zullen daar nog tonen van eikenhout, kokos, vanille en van de originele drank bovenop komen. Deze Samuel Smith was voor zijn tijd misschien hoog in alcohol, tegenwoordig draait een Imperial Stout liefhebber zijn hand hier niet voor om. Veel Imperial Stouts zijn nog zwaarder, vanaf 8% tot soms wel boven de 12%.
Een complex bier dus, dat met z’n hoge alcoholpercentage uitermate geschikt is om op het gemak te drinken. Aan tafel vergezel je het van heel sterk geroosterde of umami smaken, bijvoorbeeld door Pekingeend met een zoet-kruidige hoisin saus. Probeer het ook eens als begeleider van desserts, zoals vanille-ijs of chocoladetaart, of een pittige blauwaderkaas op het kaasplankje. Maar met de winter voor de deur is het misschien wel het allerlekkerst om het gewoon zo te drinken, bij het haardvuur, en de hele avond te doen over de fles.
Na nog te proosten met de jury en het publiek rondde ik mijn presentatie op het WK af. Alle spanning gleed van me af, ik had gedaan waar ik voor was gekomen en kon er nu niks meer aan veranderen. Over de uitslag dacht ik nog niet echt na, die zou pas anderhalf uur later bekend worden. Voor nu genoot ik van de presentaties van de andere finalisten. En van de Imperial Stout in m’n glas, die smaakte uitstekend.”
Léon werd uiteindelijk 3e 👏🏻👏🏻👏🏻! Wat een prestatie van formaat. Het is nog nooit een Nederlander gelukt om zo hoog te eindigen. Daar kunnen we enkel een diepe buiging voor maken!
Wil jij nou uiteindelijk ook biersommelier worden? Je leert de beginselen bij de trainingen van BierTalent! Het Biertype Imperial Stout wordt uitgebreid behandeld in onze training Herfst- & winterbieren!
Bekijk De training herfst- & winterbieren