Henri Reuchlin

Henri Reuchlin • Biersommelier

Ik heb wel wat met ijsbock, of eisbock, zoals de oorspronkelijke naam luidt. Het extra zware en volmondige bier past bij de kou van de wintermaanden. Niet alleen de smaak bevalt me, ook het productieproces.

Zoals de naam al doet vermoeden, is eisbock oorspronkelijk afkomstig uit de Duitssprekende bierwereld. De basis is bockbier, dat uit zichzelf al wat zwaarder is, zoet van de mout en met weinig hopbitterheid. Dit soort zware zoete bieren geven het beste resultaat. In plaats van een bockbier kun je ook een dubbel of een quadrupel gebruiken. De truc van een ijsbock is om het bier te laten bevriezen. Liever gezegd, je laat het water in het bier bevriezen. Daarbij maak je gebruik van het natuurkundig verschijnsel dat water eerder bevriest dan alcohol en andere smaakmakende stofjes in het bier. Sterker nog, alcohol krijg je nauwelijks bevroren in het vriesvak van een gewone koelkast. Iedereen die de jonge klare in de vriezer bewaart, kan dat uit eigen ervaring beamen. De jenever wordt wat stroperiger, maar bevriest niet.

Huisgemaakte Eisbock door Speciaalbiertjesblog

Volgens de overlevering is ijsbock ontstaan toen een Duitse kastelein een paar vaten bockbier buiten liet staan, terwijl het vroor alsof het kraakte. De volgende morgen bleek het bier bevroren. Weggooien leek hem zonde, dus hij probeerde het bevroren bier alsnog te tappen. En tot z’n grote verbazing bleek er een zware smakelijk bier uit het vat te stromen, terwijl er een brok ijs in het vat bleef zitten.

Sommige brouwers hebben een ijsbock in het assortiment, maar zelf ijsbock maken is vrij simpel. Je moet wel even opletten. Want tijdens het bevriezen zet water uit. Je kunt dus niet zo maar een paar bierflesjes in de vriezer zetten. Die vriezen letterlijk kapot. Giet het bier eerst in een plastic (limonade) fles van anderhalve of twee liter. Laat voldoende ruimte boven in de fles. Als het grootste deel van het bier bevroren is, kun je de fles ondersteboven in een karaf zetten. Het bier ontdooit langzaam, waarbij alcohol en smaakstoffen als eerste uit de fles stromen. Je krijgt zo een hypergeconcentreerd bier: ijsbock. Laat ongeveer de helft tot twee-derde uit de fles stromen, dan is je ijsbock optimaal. Houd er wel rekening mee dat je ijsbock op deze manier plat is. Er zit geen koolzuur in.

Wil jij ook goed beslagen ten ijs(bock) komen bij jouw gasten? Leer meer over bier, biertypen en achtergronden! Meld je aan voor een BierTalent training bij jou in de buurt!

Bekijk onze trainingen

Volg ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven over bier!