Henri Reuchlin

Henri Reuchlin • Biersommelier

Je lijkt het door de ruime keuze aan verschillende bieren bijna niet op te merken, maar op de eerste maandag van oktober begint traditioneel het bockbierseizoen. Het is één van de oudste Nederlandse seizoensbieren die nog steeds gebrouwen worden. Een bier voor de herfst. Door de ruime keuze aan andere bieren lijkt bockbier een beetje vergeten. De start van het bockbierseizoen op de eerste maandag van oktober al helemaal. Want in de race naar meer omzet, biedt de horeca het bier steeds vroeger in het jaar aan. Het is als pepernoten die al in september in de schappen liggen.

Bockbier tap herfst

Hunkering naar bock

Toch is dat jammer. Een gecoördineerd moment waarop het bier voor het eerst beschikbaar is, heeft iets moois. Het hunkeren naar een bier dat misschien wel al in de kelder staat, maar nog niet onder de tap maakt dorstig. Je hoeft alleen maar te kijken naar de manier waarop vissers het aanpakken met hun Hollandse Nieuwe. Veel aandacht voor Vlaggetjesdag, viskraampjes kunnen de aanloop nauwelijks aan. En altijd de discussie dat de vangst van dit jaar toch echt de mooiste is, die je ooit geproefd hebt. Zoiets zou ook mooi zijn met bockbier. Het wordt immers niet continue gebrouwen, dus de brouwer kan het recept ieder jaar een beetje verbeteren. Zodat de gasten kunnen zeggen: ‘Ik dacht dat het niet mogelijk was, maar deze smaakt me echt nog beter dan vorig jaar.’ Om dan een tweede glas te bestellen om daar zeker van te zijn.

Herfstbock traditie

De traditie van herfstbock is overigens allesbehalve Nederlands. Ze is met Duitse brouwmeesters meegekomen, toen deze de kunst van het brouwen van pils naar Nederland brachten. Van oorsprong is ook bockbier een ondergistend bier. Tegenwoordig is het in een veelheid van geuren en smaken te proeven. Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat je altijd wel een mooi bijpassend bockbier kunt vinden als begeleider van typische herfstgerechten als wildschotel of een salade met paddestoel.

Onderstaande afbeelding is een samenvatting van factsheets die in het BierTalent lesmateriaal gebruikt worden. Praktische en bruikbare informatie waarmee je de gast van goed advies kan voorzien. Meer leren over herfstbock? Bestel nu ons lesboekje ‘Herfst- & winterbieren’. Hierin nemen we je mee in de wereld van biertypen die in de herfst veel gedronken worden, hun belangrijkste kenmerken en hoe ze zijn ontstaan. Ook leren we je deze kennis te vertalen naar jouw gasten.

Samenvatting Factsheet Herfstbock BierTalent