Bas Schampers

Bas Schampers • Biersommelier

Voor lange tijd waren er zeven trappisten in de wereld, zes in België en één in Nederland. De afgelopen jaren kwamen er steeds nieuwe trappisten bij. Startend in 2012 met de introductie van Stift Engelzell in Oostenrijk en een jaar later de tweede Nederlandse trappist uit Zundert. Sindsdien volgde Spencer uit Amerika, Tre Fontane uit Italië en vorig jaar werd Tynt Meadow uit Engeland aan het rijtje toegevoegd waarmee het aantal brouwerijen met het Authentic Trappist Product (ATP) label op twaalf uit kwam.

Om het ATP-logo te mogen dragen moeten de trappisten der orde van Cisterciënzers aan drie voorwaarden voldoen: 1) Het brouwen moet gebeuren binnen de muren van het klooster. 2) Het bier moet gebrouwen worden door en/of onder toeziend oog van de trappisten zelf. 3) Er mag niet met winstoogmerk gebrouwen worden, de opbrengsten zijn voor hun eigen levensonderhoud en/of het ondersteunen van maatschappelijke doelen.

Daarom zijn er nog twee brouwerijen die hun bier wel degelijk trappist mogen noemen, maar niet het logo mogen dragen omdat de bieren veelal niet binnen de muren van de abdij worden gebrouwen. Zo heb je Cardeña uit Spanje en Mont des Cats uit Frankrijk, welke beide niet worden gebrouwen binnen de muren van hun eigen klooster. Mont des Cats wordt overigens wel binnen de muren van een trappistenklooster gebrouwen, bij Chimay, maar laten we het verder niet te ingewikkeld maken 😉

Achelse Kluis - Trappist - BierTalent

Nu voegt Achel zich bij het laatste rijtje, hoewel ze zich nog wel trappist mogen noemen, zal het ATP-logo binnenkort van hun etiket verdwijnen. De laatste monnik is namelijk uit het klooster vertrokken, waarmee de monniken dus niet meer zelf verantwoordelijk zijn voor het brouwproces. Vele kloosters hebben de afgelopen decennia hun aantallen bewoners zien teruglopen. Vanaf nu houden de monniken van Westmalle toezicht op het brouwproces, gelukkig hoeven we als bierliefhebber de heerlijke bieren van Achel dus niet te missen! Mocht je binnenkort weer eens mee doen aan een (digitale) pubquiz, laat jezelf dan niet verrassen, er zijn voortaan elf officiële trappistenbrouwerijen die het ATP logo mogen voeren.

Wil je meer leren over trappisten, hun bieren en het ontstaan van allerlei biertypen? Je leert er meer over in ons boek klassieke en moderne biertypen!

Koop het boekje ‘Moderne en klassieke biertypen’

Volg ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van biernieuws en met regelmaat leuke quizvragen over bier op je tijdlijn te krijgen!